29 stycznia 2022

Jak poprawnie wybierać produkty bezglutenowe?

Bardzo szeroka oferta bezglutenowych produktów utrudnia nam zdecydowanie szybki wybór. Z jednej strony takiego urozmaicenia pragniemy jak w tradycyjnej kuchni, zaś z drugiej strony wpasować się musimy w jadłospis bezglutenowej diety. Jak nie zostać ofiarą ukrytego glutenu oraz które produkty bezglutenowe powinniśmy wybierać?

Naturalne bezglutenowe produkty stanowią bardzo dużą część jadłospisu osoby na bezglutenowej diecie. Należy także pamiętać, aby produkty te były czyste, bez dodatku marynat, przypraw oraz także panierek. Warto także zapoznać się z etykietą opakowań, ponieważ dojść może do zanieczyszczenia glutenu w samym procesie pakowania, przetwarzania czy też magazynowania. Do produktów bezglutenowych naturalnie zaliczamy: proso, sorgo, grykę, kukurydzę, ryż, orzechy, mleko, tłuszcze, owoce, warzywa, jaja, ryby oraz surowe mięso.

Znak kłosa przekreślonego oraz etykietka z napisem “bezglutenowy produkt” to głównie rozpoznawcze symbole przetworzonych bezglutenowych produktów. Jednak warto się zapoznać bliżej z produkcyjną firmą. Jeśli zakład produkuje glutenowe towary oraz bezglutenowe, istnieje spore niebezpieczeństwo przenoszenia glutenu. Z tegoż względu lepiej jest wybierać produkty monoprodukcyjnych firm.

Znak kłosa przekreślonego to symbol międzynarodowy oznaczający bezpieczną bezglutenową żywność. Wśród wielu firm wyglądać może inaczej. Koncerny wygenerować mogą swój własny znak graficzny o przekreślonym kłosie. Są to bardzo ważne informacje.