13 czerwca 2025

Z jakie kraju pochodzi najlepsza kawa ziarnista?

Kawa wywodzie się z Etiopii, ale obecnie uprawiana jest w wielu różnych miejscach na świecie. W zależności od pochodzenia, ziarna kawy mocno się od siebie różnią, co przekłada się na smak i aromat przygotowywanego naparu.

Skąd pochodzi najlepsza kawa ziarnista?

Kawa ziarnista uprawiana jest w krajach znajdujących się na linii tzw. pasa kawowego. Rozciąga się on pomiędzy zwrotnikiem Raka i Koziorożca. W zależności od miejsca uprawy, kawa wyróżniać się będzie innymi walorami smakowymi.

Najstarsze plantacje kawowe znajdują się w Etiopii. Kawa ziarnista z tego kraju słynie z wysokiej jakości, niektóre z odmian uznawane są nawet za najlepsze na świecie. Uprawiane w tym państwie kawy mają zazwyczaj niską kwasowość oraz goryczkę, a do tego są lekko słodkawe. Drugim afrykańskim państwem słynącym z kawy jest Kenia. To właśnie stamtąd pochodzi słynna Arabica, która wyróżnia się delikatnym smakiem i kwaskowym aromatem. Dodatkowo ziarna z Kenii wyróżniają się lekko owocowymi nutami smakowymi.

Największym na świecie producentem kawy jest Brazylia. Arabica z tego kraju jest delikatna, o niskiej kwasowości z lekko wyczuwalnymi nutami orzecha i czekolady. Kawa z Kolumbii zaś posiada przyjemny karmelowo-orzechowy aromat oraz jest delikatna w smaku. Pozostałe godne polecenia kraje znajdujące się w rejonie Ameryki Południowej i Środkowej to Gwatemala oraz Kostaryka, ale trzeba wziąć pod uwagę, że kawy stamtąd są dość mocno kwaskowe. W Azji natomiast króluje Wietnam i jego Robusta. Mocna w smaku i zawierająca wiele kofeiny kawa.

You may have missed